Belgrade,
08
Novembar
2022
|
16:39
Europe/Amsterdam

Malim koracima do veće uštede u vašem domu

Kako da uštedite sa VELUX krovnim prozorima

Written by: Vladan Simanovic

Dnevno svetlo u prostoriji veoma utiče na vaše raspoloženje, motivisanost za svakodnevne aktivnosti, kao i produktivnost. Ovo je održiv izvor energije koji smanjuje vašu potrebu za veštačkim svetlom i na taj način štedi energiju, a samim tim i vaš novac. Zato je veoma važno razmisliti o tome koliko dnevne svetlosti imate u svom domu i na koji način ona dospeva u prostor u kom živite. Takođe, ne možemo, a da se ne osvrnemo na najavljenu energetsku krizu. S obzirom na to da je grejna sezona pomerena za novembar, činjenica je da veliki deo stanovništva svoje domove dogreva na struju.

Cene energenata, kako kod nas, ne prestaju da rastu ni širom Evrope. Prema Eurostatu, u julu ove godine energetska inflacija na teritorijama EU je dostigla čak 41.1%[1], a njenom porastu se, nažalost, ne nazire kraj. Poskupljenje goriva, gasa i struje pogodilo je široke slojeve stanovništva od kojih većina pokušava nešto da preduzme.

Trenutno u Evropi čak 15% [2]ljudi živi u lošim stambenim uslovima, dok je 50 miliona domaćinstava pogođeno energetskim siromaštvom. Sa pravom se postavlja pitanje šta dalje? Na koji način jedno domaćinstvo može osigurati toplu zimu u ovakvim vremenima?


 [1] https://www.statista.com/chart/28004/eu-energy-inflation-rates/

[2] https://cor.europa.eu/hu/news/Pages/time-to-eradicate-energy-poverty-in-europe.aspx

Zime na ovim prostorima umeju biti veoma izazovne, pogotovo kada je zagrevanje prostora u pitanju. Često ćete čuti da vaše komšije koriste dodatne uređaje za dogrevanje. Ovi uređaji mogu na trenutak rešiti problem, a pored toga što nisu dugoročno rešenje, oni troše dodatnu energiju. Na taj način vaše domaćinstvo ulazi u začarani krug neefikasnosti koji je i skup. 

Tim povodom postoji nekoliko saveta na koji način uštedeti energiju.

Prilikom izolacije ne zaboravite na prozore i vrata

Kada je reč o izolaciji, prozori su važan element koji se tiče toplote u kući ili stanu. Pravilnim rasporedom prozora i odabirom odgovarajućih materijala možemo da smanjimo rasipanje

energije i uštedimo. Upravo krovni prozori mogu smanjiti gubitak toplote do 60% po prozorskoj jedinici i eliminisati vlažnost, ali je važno obratiti pažnju i na izolaciju oko prozora kako bi se izbegli toplotni mostovi.

Obratite pažnju ne samo na U-vrednost, već i na energetski bilans

Ako u prostoru postoje prozori koji su veoma stari i neefikasni, poželjno je zameniti ih novim prozorima  po potrebama i ukusu i sa odgovarajućim ostakljenjem. Što je koeficijent prenosa toplote prozora manji, to je izolacija bolja, ali sem toga, ono što je mnogo važnije i vrednije jeste dugoročno težiti energetskoj efikasnosti. Tako je na primer solarni dobitak prozora veći od gubitka energije kroz prozor.

Pravi dodaci mogu dodatno povećati izolaciju vaših prozora

Energetska efikasnost prozora može se dodatno poboljšati raznim dodacima, kao što su spoljne roletne, roletne, pa čak i mogućnost prilagođavanja izolacionih i toplotnih svojstava prozora vašim specifičnim potrebama ili vremenskim prilikama. Automatski sistemi koji prilagođavaju zatvaranje prozora i roletni vremenskim prilikama ili temperaturi su sada dostupni za postizanje maksimalne efikasnosti.

Krovni prozori imaju značajan uticaj na energetsku efikasnost zgrada i unutrašnjih prostora, pa u njima možete naći adekvatnog saborca. Oni mogu smanjiti gubitak toplote tokom zime i na taj način otkloniti brigu u vremenima koja predstoje.

Ukoliko razmišljate o renoviranju doma, možda je pravi trenutak da razmislite o promeni i benefitima koje donose krovni prozori. VELUX krovni prozori poboljšaće energetsku efikasnost vašeg doma smanjenjem potrebe za grejanjem i hlađenjem pa samim tim i utroška električne energije. VELUX krovni prozor sa trostrukim staklom i termo opšivkom može smanjiti gubitak toplote u prostoriji tokom zime, dok tokom leta, zbog svoje termoizolacije i mrežice koja smanjuje zagrevanje stakla, smanjuje upotrebu klima uređaja koji mogu imati uticaj na vaše zdravlje, ali i na troškove struje. Uz kupovinu VELUX krovnog prozora sa trostrukim staklom iz asortimana Standard Plus i opšivke za termo i hidroizolacionim setom, na poklon dobijate pomenutu mrežicu kao i deset godina garancije na prozor, što vam daje sigurnost i kvalitet samog proizvoda. Ova akcija trajaće do 30. novembra, a više možete saznati na VELUX.rs

Može se reći da je energetska efikasnost danas postala imperativ. Ukoliko razmišljate o zdravlju, prirodnim resursima i uštedi novca, ne odlažite posao, već uz VELUX prozore ovu zimu provedite u udobnijem, zdravijem domu, uz niže račune za grejanje.

download
1664288972-VELUX_Brand_Comms_15_Bedroom_16x9_SERBIA_20220927_v2